top of page
  • Yazarın fotoğrafıinPharma Dergi

Ölümsüzlük Mantarı: Reishi

Çin tıbbının mucizelerinden biri olan reishi mantarı 2000 yılı aşkın bir süredir tıbbi amaçlarla kullanılmaktadır. Çin, Japonya ve Kore’de yüzyıllardır geleneksel tedavide kullanılan mantarın bilimsel adı Ganoderma lucidum’dur. Ölümsüzlük mantarı olarak da anılan reishi, birçok hastalığa karşı kullanılabilir ve reishi mantarının kanser tedavisinde olumlu etkileri araştırılmaktadır.



Reishi mantarının kırmızı, mor, yeşil, beyaz, sarı ve siyah türleri vardır. Doğada en çok bulunan ve en çok kullanılan kırmızı reishi mantarıdır. Parlak ve kırmızı görüntüsüyle tarih boyunca insanların dikkatini çeken mantarın tümü etli bir yapıdadır. Asya kıtasının sıcak ve nemli bölgelerinde yaygın olarak yetişmektedir. Doğal olarak meşe ve akçaağaç gibi sert kabuklu ağaçların gövdelerinde yetişir. Türkiye’de de yetişen bir mantardır. Ticari amaçlarla önemli miktarlarda kültürü yapılmaktadır.


İlk olarak Çinli şifacılar tarafından Changbai Dağları’nda bulunmuştur. Eski Çin metinlerinde ölümsüzlük iksiri olarak anılan reishi mantarının yaşlanma karşıtı özelliklere sahip olduğuna inanılmıştır. Reishi mantarı Çin kültüründe yıllarca şans, şifa ve sağlık tılsımı olarak kullanılmıştır.


Reishi mantarının tıbbi etkileri nelerdir?


Sitotoksik (hücre öldürücü) etkisi nedeniyle kanser hastalığında tedaviye yardımcı olarak kullanılmaktadır. Kan basıncını ve yüksek tansiyonu düşürür. Kardiyotonik (kalbi uyarıcı, kalbi kuvvetlendirici) etki gösterir. Karaciğer koruyucu etkileri bulunmuştur. Antioksidan, antitümör, antiviral, antienflamatuar, antibakteriyel etki gösterir. HIV virüsüne karşı anti-HIV etkisi üzerine yapılan çalışmalarda olumlu sonuçlar alınmıştır. Kolesterolü düşürür, kan şekerinin düzenlenmesinde etkilidir. Bağışıklık sistemini güçlendirir. Hücre hasarını önler. Yorgunluk ve depresyonla mücadele eder.


Kanser tedavisinde reishi:


Antitümör ve sitotoksik özelliği yanında sağlığı iyileştirici diğer etkileri nedeniyle kanser tedavisinde reishi mantarının etkileri araştırılmış ve olumlu sonuçlar alınmıştır. Geleneksel tedavi ile birlikte yardımcı ilaç olarak reishi mantarı kullanılan kanser hastalarının iyileşme oranının arttığı ve tedavi sonrası yaşam kalitelerinin reishi mantarı kullanmayanlara kıyasla daha iyi olduğu gözlenmiştir. Bununla birlikte bağışıklık sistemi hücrelerinin de önemli ölçüde arttığı görülmüştür. Bir çalışmada mide bulantısı ve uykusuzluk gibi ufak yan etkiler gözlenmiştir. Toksik etkilerine rastlanmamıştır. Reishi mantarının kanser üzerine etkilerini inceleyen araştırmalar devam etmektedir. Yardımcı ilaç kullanımı mutlaka hekimin bilgisi dahilinde ve hekim kontrolünde yapılmalıdır.



Reishi Mantarı nasıl kullanılır?


Sert ve acı bir mantar olduğundan direkt olarak tüketilmez. Toz halinde ya da tentür halinde tüketilebilir. Piyasada toz, sıvı, tablet halindeki ürünleri bulunmaktadır. Toz veya sıvı halindeki reishi mantarı içeceklere ve yemeklere katılarak tüketilebilir. Tedavi için uygun doz aralığı kişinin yaşı, sağlık durumu ve diğer faktörlere göre değişebilir. Antihipertansif ve antikoagülan ilaçlarla etkileşime girebilir. Kanama bozukluğu, düşük kan basıncı, pıhtılaşma bozukluğu olan hastalarda ve ameliyat öncesi/sonrası dönemde kullanımı riskli olabilir. Hamilelik ve emzirme döneminde kullanımının güvenliliği hakkında yeterli bilgi bulunmamaktadır. Kullanılan ürünün etiketinde bulunan talimatlara uyulduğundan emin olunmalı ve kullanmaya başlamadan mutlaka doktora veya eczacıya danışılmalıdır.


Hazırlayan: Rabia Asar


Kaynak:


Medicineh. (2021). Reishi Mantarı: Kullanımlar, Yan Etkiler, Etkileşimler, Dozaj ve Uyarı - Vitaminler - Takviyeleri - 2021. Medicineh: https://tr.medicineh.com/21-reishi-mushroom-94306


Vitaminler.com. (2018, Ekim 10). Reishi Mantarı Nedir, Nasıl Kullanılır? Vitaminler.com: https://www.vitaminler.com/bilgi-bankasi/reishi-mantari-nedir-nasil-tuketilir


Xingzhong Jin, Julieta Ruiz Beguerie, Daniel Man‐yeun Sze, & Godfrey CF Chan. (2012, June 13). Ganoderma lucidum (Reishi mushroom) for cancer treatment. Cochrane Library: https://www.cochranelibrary.com/cdsr/doi/10.1002/14651858.CD007731.pub2/abstract


Son Yazılar

Hepsini Gör

1 comentario


ecz.adalet6504
ecz.adalet6504
12 jul 2022

Herhangi bir yan etkisi bulunmadığı belirtilmiş ancak sitotoksik olması yan etki oluşturmaz mi? Tamam bu etki sayesinde kanser hücrelerine karşı kullanılabilir ancak bu yine de yan etki oluşturur gibi, kafama takıldı:)

Me gusta
bottom of page