top of page
  • Yazarın fotoğrafıinPharma Dergi

Tercih Rehberi

Eczacılık mesleği, geçmişi antik çağlara uzanan dünyanın en eski mesleklerinden biridir. İlaçların etken molekül keşfinden hastaya sunulmasına kadar her alanında görev alan kişiye eczacı denir. Türkiye’de 5 yıl süren lisans eğitiminin ardından eczacılık ünvanı kazanılır. Teknolojinin gelişmesiyle birlikte her meslekte olduğu gibi eczacılık alanında da değişimler görülmektedir. Son yıllarda eczacılığın farklı dalları da gelişim göstermiştir. Herkes tarafından bilinen eczane, endüstri ve hastane eczacılığı yanında klinik eczacılık, veteriner eczacılığı, spor eczacılığı, onkoloji eczacılığı vb. çeşitli dallar da Türkiye’de önem kazanmıştır.


Farklı üniversitelerde eczacılık eğitimi alan öğrencilerin okullarını anlattıkları yazıları tercih dönemindeki adaylar için derledik!


İstanbul Üniversitesi



İstanbul Üniversitesi Eczacılık Fakültesi, Fatih ilçesi Beyazıt Kampüsü'nde bulunmaktadır. 182 yıllık köklü tarihiyle Türkiye’de eczacılık eğitimi vermeye başlayan ilk kurumdur. Tarihi kapının batı tarafında kalan Keçecizade Fuat Paşa Konağı’nda ve ek binalarda eğitim verilmektedir. Türkçe ve İngilizce programların bulunduğu İstanbul Eczacılık Fakültesi’nde 13 bilim dalı ve 4 ana bilim dalında %80’i eczacı kökenli olan 35 profesör, 18 doçent, 15 doktor öğretim üyesi ve 35 araştırma görevlisi eğitim vermektedir. Türkiye’de “Eczacılık Eğitimi Akreditasyon Belge”sine sahip olan sayılı fakültelerden biridir. Aynı zamanda entegre eczacılık eğitimi verilen birkaç kurumdan biridir. Eczacılığı “sosyal” “endüstri” ve “eczane” olarak üç koridora ayıran entegre sistemde birbiriyle bağlantılı dersler bir örüntü halinde görülmekte, düzenli olarak yapılan sınav ve olgularla edinilen bilgilerin daha iyi pekişmesi sağlanmaktadır. Fakültemizin içinde bir adet kantin, kütüphane/okuma odası ve kış bahçesi, fakültenin bulunduğu kampüste ise iki adet yemekhane, kütüphaneler, spor sahası, sağlık merkezi ve Vezneciler Kız KYK yurdu, kampüs çevresinde ise Kadırga Erkek KYK yurdu, Fatih Sultan Mehmet KYK yurdu ve birçok özel yurt bulunmaktadır. M2 Vezneciler metro durağı, T1 Beyazıt tramvay durağı ve otobüs duraklarına oldukça yakın mesafededir. Ulaşım Marmaray ile aktarma, vapur ile aktarma, tramvay durağından aktarma gibi çeşitli yollarla kolay bir şekilde sağlanabilmektedir. Fakültemizde IUPSA, IUPSAint, ISPE Turkey Student Chapter, İstanbul Eczacılık Müzik Kulübü, Spor Eczacılığı Kulübü, Sosyal Sorumluluk Birimi, Farmaekoloji gibi her biri aktif olarak faaliyet gösteren başarılı öğrenci kulüpleri bulunmaktadır. Bu kulüplerin yanında öğrencileri kampüs bünyesinde bulunan kulüplerde de rol alabilirler. Fakülte bünyesinde ayrıca sırayla 1945 ve 1960 yıllarında kurulan İÜ Eczacılık Fakültesi Herbaryumu ve Türk Eczacılık Tarihi İhtisas Müzesi bulunmaktadır. Endüstri alanında fakültemizin anlaşmalı olduğu firmalarda staj imkanları bulunmaktadır. Eczacılıkta Uzmanlık Sınavı’nda başarılı olan adaylar Klinik Eczacılık ve Fitoterapi alanlarında uzmanlık eğitimi alabilmektedir. Farabi, Mevlana ve Erasmus+ değişim programlarına ek olarak Uluslararası Eczacılık Öğrencileri Federasyonu (IPSF) projesi olan SEP sayesinde yurt dışında eczane, hastane ve ilaç endüstrisinde staj yapma imkanı bulunmaktadır.


-Alperen Kocabaş


Ege Üniversitesi



Ege Üniversitesi Eczacılık Fakültesi, 1975 yılında Ege Üniversitesi Bornova Yerleşkesi içinde kurulmuştur. Fakültemizde ikinci sınıftan itibaren derslerimiz teorik ve pratik olarak ikiye ayrılmaktadır. Her anabilim dalı için araştırma ve öğrenci laboratuvarlarımız mevcuttur. Bununla birlikte FABAL (Farmasötik Bilimler Araştırma Laboratuvarı) bulunmakta olup burada ilaç sanayisine yönelik çalışmalar sürdürülmektedir. Fakülte içinde bir adet uygulama eczanesi bulunmaktadır. Fakültemizde eczacılık eğitimi akredite olmuştur.

Okulumuzda birçok öğrenci kulubü ve spor takım mevcut olmakla birlikte fakültemiz öğrencileri tarafından oluşturulmuş Ege Eczacılık Topluluğu bulunmaktadır. Kampüse ulaşım için metro ve otobüs gibi toplu taşıma araçları bulunmakta ve kampüs içi ulaşım için de belirli aralıklarla geçen ringler bulunmaktadır. Kampüs içerisinde spor salonları, olimpik yüzme havuzu, kafeler, açık alanlar, kütüphane ve yemekhaneler bulunmaktadır. Kampüs içerisinde bir devlet yurdu, bir özel ve bir adet de yarı özel yurt bulunmaktadır. Yarı özel yurt öğrenci köyü olup üniversite bünyesine bağlıdır.


-Arda Kurkanlı, Erenay Altunsayar


Ankara Üniversitesi



1960 yılında kurulmuş olan Ankara Eczacılık Fakültesi, Türkiye'nin alanında 2. eğitim kurumu ve ilk eczacılık fakültesidir. %100 İngilizce ve %100 Türkçe eczacılık programları olan fakültede, eczacılığın köklü temel eğitim geçmişiyle uygulamalı bir meslek olması nedeniyle öğrenci laboratuvarlarının yanı sıra her ana bilim dalının ayrı ayrı araştırma laboratuvarı bulunmaktadır. Fakültede eczacılık müzesi, konferans salonu, yemekhane, kütüphane ve spor salonu da bulunmaktadır. Beşevler Yerleşkesi'nde bulunan fakültemiz gerek ulaşım imkanları gerekse fiziksel yapısı ve sosyal imkanları ile gözde fakülteler arasında yerini her zaman korumaktadır. 20'den fazla Erasmus+ anlaşması, Uluslararası Eczacılık Öğrencileri Federasyonu (IPSF) Öğrenci Topluluğu ile Yurtdışı Eğitim ve Staj Faaliyetleri bulunmaktadır.

Denizi olmayan ancak deniz gözlü Atamızın yattığı Anıtkabir'e çok yakın olan fakültemiz, Ankara'nın merkezi konumunda yer almaktadır.


-İrem Arıtepe


Trakya Üniversitesi



Trakya Üniversitesi Eczacılık Fakültesi 2011’de kurulmuş ve 2013-2014 eğitim öğretim yılında öğrenci alarak eğitime başlamıştır. Yeni yapılmış olmasının avantajı olarak laboratuvar ve derslik imkanı oldukça iyidir. Fakültemizin akademik kadrosu 6 profesör, 3 doçent, 3 doktor öğretim görevlisi ve 8 araştırma görevlisinden oluşmaktadır. Okulumuz bünyesinde 80 öğrenci kulübü bulundurmaktadır. Eczacılık fakültesinde ise Akılcı İlaç ve Eczacılık ve ETUPSA olmak üzere 2 tane öğrenci kulübü vardır. Fakültemiz Trakya Üniversitesi’nin merkez kampüsü olan Balkan kampüsünde bulunmaktadır. Kampüs içerisindeki spor salonu, kütüphane, kafeler, yemekhaneler ve yurtlar eczacılık fakültesine yürüme mesafesindedir. Ayrıca kampüste ring servisi mevcuttur ve kampüs içerisinden geçen otobüslerle Edirne’nin her yerine ulaşım oldukça rahattır.


-Saibe Sarıışık


Karadeniz Teknik Üniversitesi



Karadeniz Teknik Üniversitesi Eczacılık Fakültesi 2003’te kurulmuş ve 2011-2012 eğitim öğretim yılında öğrenci alarak eğitime başlamıştır. Yeni yapılmış olmasının avantajıyla laboratuvar, derslik koşulları ve fakülte binası yeni ve güzeldir. Fakültemizin akademik kadrosu 8 profesör, 6 doçent, 8 doktor öğretim görevlisi ve 14 araştırma görevlisinden oluşmaktadır. Okulumuz bünyesinde çeşitli aktif etkinlikler düzenleyen 50 öğrenci kulübü bulundurmaktadır. Eczacılık fakültesi olarak KTUPSA öğrenci kulübü vardır. Fakültemiz yerleşke olarak; tıp fakültesi, diş hekimliği fakültesi, yemekhane ve Farabi Araştırma Hastanesiyle yaklaşık 5 dakikalık yürüme mesafesindedir. Kampüs içerisindeki spor salonu, kütüphane, kafeler, yemekhaneler de yürüme mesafesindedir. Forum Avm'ye kampüsten ve fakülteden yürüyerek ulaşabilirsiniz. Fakültemizin hemen yanında Doğu Karadeniz Kız Yurdu bulunmakla beraber kampüsün içinde ve yakın çevresinde birçok devlet yurdu ve özel yurtlar vardır. Yurttaki yaşam ve yurt yemekhanesi güvenilir, temiz,kaliteli ve oldukça iyidir. Kampüs yaşamı hareketli ve güzeldir.


-Büşra Daşdemir


Sağlık Bilimleri Üniversitesi



Sağlık Bilimleri Fakültesi Hamidiye Eczacılık Fakültesi, 15.04.2015 tarihinde İstanbul'da Mekteb-i Tıbbiye-i Şahane(Hamidiye) külliyesinde kurulmuş ve 2017-2018 eğitim-öğretim yılında eğitime başlamıştır. 2 profesör, 3 doçent ve 11 doktor eğitim üyesinden oluşan fakültemiz, yeni kurulmasının avantajı olarak kaliteli laboratuvarlara ve eğitime sahiptir. Okulumuzda pek çok alanda kulüp bulunmakta olup yabancı öğrenci çeşitliliği ile sosyalliğe elverişlidir. Kadıköy ve Üsküdar gibi merkezlere yakın olması ulaşımı da elverişli kılar. Eczacılık fakültesi, diğer fakültelerden ayrı bir binaya sahiptir. Ayrı binada olduğumuzdan dolayı dersliklerimiz ve laboratuvarlarımız eczacılık fakülte üyeleri dışındakiler tarafından kullanılmaz. Bu durum eğitim kalitesine katkıda bulunur ve fakültemize verilen önemin göstergesidir. Toplam kayıtlı öğrenci sayısı 354 olmakla birlikte her sene 80 kişilik kontenjan açılmaktadır.


-İpek Bilgin


Yeditepe Üniversitesi



Yeditepe Üniversitesi; öğrencilerin eğitim, kültür, sanat, spor ve tüm ihtiyaçlarına cevap verecek donanımda inşa edilmiş 26 Ağustos Yerleşimi'nde öğretim yapmaktadır. Kampüs, Anadolu Yakası’nda Kayışdağı’nın eteklerinde eğitim binaları, sosyal tesisleri ve açık alanlarının yanı sıra bu binaları çevreleyen toplam 3.270 öğrenci kapasiteli iki ayrı öğrenci yurdu bulundurmaktadır.

Vakıf üniversitesi bünyesinde eğitimine başlayan ilk eczacılık fakültesi unvanıyla 2002 yılından beri İngilizce dilinde eğitim vermeye devam etmektedir. Yeditepe Üniversitesi Eczacılık Fakültesi, ECZAK ve ECZAKDER tarafından değerlendirilerek 6 yıl süre ile “Tam Akreditasyon” almaya hak kazanmış ve vakıf üniversiteleri eczacılık fakülteleri içerisinde bir ilke imza atmıştır. Akademik kadrosu, laboratuvar olanakları, İngilizce eğitim dili, özellikle ilaç sektörü ile olan güçlü işbirlikleri sayesinde öğrenciler fakülteden eczacılık alanının tüm yetkinliklerine sahip olarak mezun olmaktadır. Öğrenciler, geniş elektronik ve basılı kaynaklara sahip kütüphanesiyle dünya çapında alanıyla ilgili bilimsel çalışmaları yakından takip edebilmektedirler. Tüm bunların yanında öğrencilere fakültenin iş birliği içerisinde bulunduğu ilaç firmalarında staj yapma ve mezuniyet sonrasında bu firmalarda iş bulma imkânı sunulabilmektedir. Erasmus+ kapsamındaki işbirlikleri, gerek yurt içi gerekse yurt dışı yaygın staj olanakları ve kapsamlı yandal ve çift anadal olanaklarıyla fakültemiz öğrencilerine geniş ve farklı deneyimler kazanabilmeleri için fırsat sunmaktadır.

Fakülte içerisinde Yeditepe Üniversitesi Uygulama Eczanesi ve Eczacılık Müzesi yer almaktadır. Uygulama Eczanesi, eczacılık fakültesinden mezun olacak eczacıların yetkin birer eczacı olmaları yolunda gereken staj uygulamalarına başlangıç ve alt yapı oluşturmak üzere 2005 yılında kurulmuştur. 2. Sınıf güz ve bahar dönemlerinde gerçekleştirilen stajlarda öğrencilerin reçete okuma, majistral hazırlama, raf düzenleme pratiklerinin ve müstahzar bilgisinin geliştirilmesini sağlamaktadır.

Mehmet Hidayet Derman’ın Safranbolu’da devraldığı Rum eczanesine ait objelerle beraber, 1950’li yıllardan günümüze kadar Türk toplumunun kullanmakta olduğu çok çeşitli kitaplar, malzemeler, preparat ve müstahzarlar ayrıca onlarca orijinal reçetenin yer aldığı Yeditepe Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Müzesi’nde çok özgün majistral formüller de yer almaktadır.

Üniversitemizde 2008 yılında kurulmuş olan SANITAS Kulübün temel amacı; Eczacılık, Diş Hekimliği, Sağlık Bilimleri ve Tıp Fakültesi öğrencilerini bir çatı altında toplayarak, üniversite içerisinde sağlık kültürü konusunda yelpazesi geniş bir topluluk yaratmaktır. Bu bağlamda, sağlık alanında sosyal sorumluluk projeleri ve seminer gibi faaliyetler yürütmektedir. SANITAS içinde özelleşmiş bir kol olarak hareket eden SANITAS YUPSA, eczacılık disiplinine yönelik konferans ve seminerlerin düzenlenmesi, yurt içi ve yurt dışında gerçekleştirilen etkinliklerde temsiliyet ve aktiflik için kurulmuştur.


-İpek Müge Kaysı


Selçuk Üniversitesi



Selçuk Üniversitesi Eczacılık Fakültesi 2017'de ilk öğrenci alımını yaparak eğitim öğretimine başlamıştır. Yeni açılmasının oluşturduğu avantajları taşımaktadır. Laboratuvar imkanlarımız yeterli ve günceldir. Fakültemizde 3 profesör, 3 doçent, 6 doktor öğretim üyesi ve 15 araştırma görevlisi tarafından eğitim verilmektedir. Sınıflarımız ortalama 60 kişi olduğu için hocalarımız her öğrenciyle birebir iletişimdedir. Üniversitemizde 60'ı aşkın herkese uygun, çeşitli alanlarda faaliyet gösteren öğrenci toplulukları bulunmaktadır. Selçuk Üniversiteli olmak ayrıcalıktır. Bünyesinde bolca sosyal faaliyetler, eğlenceler ve kutlamalar yapılmaktadır. Selçuk Üniversitesi hem yüz ölçümü hem nüfus olarak büyük ve köklü bir üniversitedir. Çeşitli bitki örtüsüyle dört mevsim insana keyif verir. Üniversiteye ulaşım tramvay, otobüs veya dolmuşlarla çok kolaydır. Hatta tramvay, kampüsün içinden bile geçmektedir. Kampüs içi tramvayla ulaşım ücretsizdir. İçinde bulunan kütüphane, sahalar, avm, marketler, spor salonu, olimpik yüzme havuzu, binicilik sosyal tesisleri, yurtları ile bir öğrencinin tüm isteklerine yetmeyi amaçlamaktadır.


-Menekşe Nur Yalçın


İstinye Üniversitesi



İstinye Üniversitesi, "Liv Hospital”, “Medical Park " ve "VM Medical Park" olmak üzere üç ayrı hastane markasını tek çatı altında buluşturan MLPCare Grubu’nun 25 yıllık bilgi ve birikimi ile 21. Yüzyıl Anadolu Vakfı tarafından 2015 yılında kurulmuştur ve eğitim-öğretim faaliyetlerine 2016-2017 akademik yılında başlamıştır. Türkçe eczacılık bölümümüz 2017’de, İngilizce eczacılık bölümümüz ise 2018 yılında öğrenci alımına başlamıştır. Üniversitemiz eczacılık öğrencilerinin ders uygulamaları, hastane eczanesi ve klinik eczacılık stajları için hastane imkanlarını sunmaktadır. Öğrenciler, Sektörle İşbirliği Ofisimiz tarafından yürütülen "Mentorun Ceo Olsun" programı kapsamında ulusal ve uluslararası ilaç ve kozmetik firmalarının yönetici görevinde bulunan başarılı iş insanlarından mentorluk almaktadır. İngilizce bölümümüzün eğitimi içerisinde 1,5 sene zorunlu ikinci yabancı dil eğitimi verilmektedir. Türkçe bölümümüz içerisinde 1,5 yıl zorunlu İngilizce dersi verilmektedir. Fakültemiz, uluslararası iş birliği anlaşması ve ikili Erasmus anlaşması kapsamında Almanya, İtalya, İspanya, Bulgaristan, Portekiz’deki çeşitli üniversitelerle iş birliği halindedir. Laboratuvarlarımız uluslararası standartlara uygun olarak yeni ve yeterli cihazlarla dizayn edilmiştir. Üniversitemizde 14 tane Araştırma ve Uygulama Merkezi bulunmaktadır. Fakültemiz mezuniyet projesi çalışmalarını 3. Sınıfta başlatarak akademik proje danışmanları eşliğinde öğrencilerin projelerini desteklemekte ve öğrencilerin mezun olurken akademik bir yayın veya ürün gelişimi ile mezun olmalarını hedeflemektedir. ISUPA Eczacılık Öğrenci Birliğimiz, 9 öğrenci komisyonu olarak çalışmalarını yürüterek hem sosyal hem mesleki alanlarda aktif faaliyet göstermektedir. Eczacılık bölümümüz Zeytinburnu Cevizlibağ’da bulunan Topkapı Kampüsü’nde eğitim görmektedir. Kampüsümüz metrobüs, tramvay istasyonu ve otobüs duraklarına 5 dakika yürüyüş mesafesindedir. Kampüsümüzün yakın çevresinde hem özel hem devlet yurtları konumlanmış bulunmaktadır.


-Sena Onuk


Yakın Doğu Üniversitesi



Yakın Doğu Üniversitesi Eczacılık Fakültesi’nin kampüsü Kuzey Kıbrıs’ın Lefkoşa bölgesinde bulunmaktadır. Kampüse ulaşım okul servisleriyle sağlanmaktadır. Normalde saat başı kalkan okul servisleri, pandemi döneminde iki saatte bir kalkmaktadır. Standart, lüks, rezidans, apart daire gibi çeşitli şekillerde yurtlar kampüse yakın konumlarda yer almaktadır. Ayrıca kampüste havuz, spor salonu, tenis kortu, basket sahası ve yeterli sosyal alan vardır. Eğitim dili İngilizce'dir. Sınıflar ortalama 60 kişiden oluşur. Laboratuvarın kullanıldığı pratik gerektiren eğitimler 2. sınıfın ilk döneminde başlamaktadır. Yurtdışı olanakları öğrenci değişim programları ile sınırlıdır çünkü Erasmus anlaşmaları fakültemizi kapsamamaktadır.


-Can Koç





Son Yazılar

Hepsini Gör

Commenti


bottom of page