top of page
  • Yazarın fotoğrafıinPharma Dergi

Tarihi Yeni Moda Eczanesi

Sokaklardaki kalabalık her geçen gün artıyor. Gecenin sakinliğinde nispeten boş kalan caddeler, meydanlar sabahın ilk ışıklarıyla birlikte yeniden insanlarla dolup taşıyor. Şehir de bu curcunaya ayak uydurmuş gibi hızla değişiyor, eski ve orijinal olanı arıyor gözlerimiz. Tam da bu sırada karşımıza bir asırdan fazla süredir şifa dağıtan Yeni Moda Eczanesi çıkıyor.

Yeni Moda Eczanesi’nin kuruluşu 1902 yılına dayanıyor. Eczane ilk olarak Kızıltoprak semtinde “Eczane-i Saadet” adıyla Kadıköylülerle buluşuyor. Kurucu Faik İskender Göksel, eczanesini 1928’de Moda semtine naklediyor ve Harf Devrimi ile eczanenin adı “Moda Eczanesi” oluyor. Faik Bey’in 1935’te vefat etmesiyle 2 yıl oğlunun ilgilendiği eczane, 1937’den beri “Yeni Moda Eczanesi” adıyla Sezer ailesi tarafından işletiliyor.


Günümüzde Türkiye’de içinde laboratuvar bulunan sayılı eczanelerden biri Yeni Moda Eczanesi. Eczanenin kapısı bile sizi eski Kadıköy’e götürmeye yetiyor. İçeri girer girmez 1902’den kalma ahşap ilaç vitrinleri, çeşitli kimyasalların bulunduğu antika dolaplar, değişik renk ve boyutlardaki türlü türlü şişeler, ahşap büfe ve büfede güler yüzüyle sizi bekleyen yılların eczacısı Melih Ziya Sezer’le karşılaşıyorsunuz.



Melih Ziya Bey, bilgi ve donanımıyla mesleğini Moda’da yarım asrı aşkın süredir icra ediyor. Eczanesine sadece ilaca ihtiyacı olanlar değil, çeşitli yaşlardan dostları da sıklıkla uğruyor. O, yüzüne yansıyan samimiyetiyle yıllar içinde semtinin iyi tanınan ve sevilen simalarından biri hâline gelmiş bir Moda sakini. Kendisi, İstanbul Eczacı Odası’nda da önemli görevlerde bulunmuş. Geçmişte keman eğitimi alan eczacımızın kendi yazdığı şiirlerinden oluşan kitabı da var.


Melih Ziya Bey, babadan oğula 3 kuşak eczacı olan Sezer ailesinin 2. kuşağını temsil ediyor. 1967’de İstanbul Üniversitesi Eczacılık Fakültesinden mezun olarak babası Halil Sezer’den yadigâr kalan eczanenin başına geçiyor. Eczacılığı bir sanat olarak gören Melih Ziya Bey, kendi hazırladığı ilaçlara babasının kullandığı mührü basarak hastalarına ilaçları veriyor.



Eczanenin her köşesi tarih kokuyor. Yeni Moda Eczanesi, eskiyi anımsatan tüm unsurlarıyla ziyaretçilerine bir müzede geziyormuş hissi vererek eski Kadıköy’ün yaşantısına ışık tutuyor. Halil Bey’in Osmanlıca Eczacılık Fakültesi diploması da eczanenin duvarında asılı.


Eczane nöbetlerini tutmaya severek devam eden Melih Ziya Bey, eczanenin arka kısmında bulunan zehir dolabıyla ilgili olarak bir röportajında şunları söylüyor: “Zehir, ilaç yapımında kullanılan malzemelerden biridir. Önceden doktorlar reçete yazar, ilaçlar eczacı tarafından yapılırdı. Hocam Kasım Cemal’in çok güzel bir sözü vardır: ‘Doktorun hatasını eczacı, eczacının hatasını mezarcı temizler.’ derdi. Bir maddeyi 5 miligram kullanmak yerine yanlışlıkla 50 miligram yahut 500 miligram kullanırsanız hastanın ölümüne neden olursunuz.”


Yeni Moda Eczanesi, İstanbul’da hâlâ hizmet veren en eski modern eczanelerden biri. Caferağa Mahallesi Moda Caddesi No: 89/B adresinde yıllara meydan okuyor. Bir gün yolunuz düşerse Yeni Moda Eczanesi’ni ziyaret etmenizi, bir İstanbul beyefendisi olan Melih Ziya Sezer’le tanışmanızı öneririz.




Hazırlayan: Efekan Güney


Kaynak:

https://youtu.be/GTHk7zDZYUs (4 bölümden oluşan bir belgeseldir.)


Son Yazılar

Hepsini Gör

Comentarios


bottom of page