top of page
  • Yazarın fotoğrafıinPharma Dergi

Menstrual Döngüde Covid-19 Etkisi

Pandemi öncesine göre daha yüksek seviyede stresin hakim olduğu insan vücudunda, menstrual döngüyü etkileyecek değişiklikler yaşandığı görülüyor. 12.000 civarında kadının üzerinde yapılan bir araştırmada her üç kadından birinin Covid-19 pandemisi sebebiyle menstrual döngülerinde değişiklikler yaşadığı ve semptomlar gösterdiği kaydedildi.


Boston’da faaliyet gösteren bir kadın ve aile sağlığı teknolojileri şirketi olan Ovia Health’de görev alan yetkili Shannon M. Malloy, bu durumun hamile kalmaya çalışan ve kısırlıkla mücadele eden kadınlar üzerinde etkileri olduğunu aktardı. Malloy, bu çalışmayı American Society of Reproductive Medicine'ın 2021 yılında yapılan toplantısında sundu.


Covid-19’la beraber yeni sosyal, psikososyal ve çevresel stres ögeleri hayatımıza girdi. Pandeminin modern toplumun en çok facialara şahit olduğu ve modern toplumun içinden geçtiği en stresli dönem olduğunu belirten Malloy; Covid-19’un hayatımıza, geleceğimizi etkileyecek şekilde yerleştiğini aktardı.


Yapılan araştırma kronik stresin yüksek kortizol seviyelerine neden olduğunu, bunun da menstrual döngünün endokrinolojisi ve regülasyonunda ne tür değişikliklere sebep olabileceğini gösterdi. Malloy, pandeminin aile içi dinamikleri de yoğun bir biçimde etkilediğini, doktorlar ve diğer sağlık profesyonellerinin hastalarla ilgilenirken stres faktörünü her zaman dikkate aldığını ancak sürecin daha önce hiç bu seviyede kronik ve epizodik biçimde stresli olmadığını belirtti.



Araştırma ART üzerindeki etkileri test etmekte.


Ovia Health, Covid-19 döneminde Yardımcı Üreme Teknolojisi’ni (ART) nasıl etkilediğini görmek için menstrual döngü ve stres algısı arasındaki ilişki üzerinde bir araştırma yapmaya karar verdi.


Araştırmada, Ovia Health’in geliştirdiği mobil uygulamanın kullanıcılarının Mart 2020’den Nisan 2020’ye kadar paylaştığı veriler kullanıldı. Menstrual çizelge ve semptomatolojideki değişiklikler bu sayede kaydedildi. Araştırmada, katılımcılara Covid-19 döneminde menstrual döngülerinde hangi değişiklikleri fark ettikleri ve menstrual çizelgelerinde bu değişikliklerin neden gerçekleşmiş olabileceği soruldu.


12.302 yanıt arasında, katılımcıların %36’sının menstrual döngülerinde ve karşılaştıkları semptomlarında değişiklikler yaşadığını bildirdiği görüldü. Katılımcıların %87’si regl döneminin erken veya geç başladığını, %29’u menstruasyon döneminde bel ağrısı, kramp, enerji seviyelerinde değişiklik gibi şiddetli semptomlarla karşılaştığını, %27’si ise kanamanın regl düzeni boyunca daha şiddetli gerçekleştiğini bildirdi.


Elde edilen sonuçların, epizodik stresin menstruasyon üzerindeki etkileri konulu diğer çalışmalarla benzer sonuçlara sahip olduğu kaydedildi.


Araştırmada, pandemi döneminde strese bağlı olarak menstrual döngü ve semptomlarında değişiklik yaşayanların oranının bu dönemde bir değişiklik yaşamayanlara oranla fazla olduğu görüldü. Pandemi öncesine göre de benzer gruplar arasında daha şiddetli semptomlar ve düzensizliklerin gerçekleştiği gözlemlendi.


Katılımcıların %55’i stresin menstrual döngü ve çizelgesini etkilediğini düşünüyor. %33’ü ise mental sağlıklarında yaşadığı depresyon ve anksiyete gibi sorunların yarattığı stresin bu durumu tetiklediğine inanıyor. “İlginç bir şekilde, birçok kullanıcı Covid-19 aşısının da menstrual döngüde karşılaştığı semptomları etkilediğini düşünüyor.”



Covid-19 aşısı ve menstruasyon arasında ilişki olduğunu gösteren bir çalışma yok.


Central Florida Üniversitesi Kadın Doğum ve Jinekoloji uzmanı MD Mark P. Trolice, bir röportajında Covid-19 aşısının kol ağrısı, ateş, yorgunluk ve miyalji gibi yan etkileri olduğunun bilindiğini ancak bazı kadınların menstrual döngülerinde de aşı sebebiyle değişiklik yaşadığını savunduğunu, aşıdan ziyade immün yanıt tarafından oluşturulan aşı reaksiyonunun etkili faktör olabileceğini belirtti.


Trolice, güncel olarak aşı ve menstruasyon dönemi arasında bir bağlantı tespit edilmediğini belirterek, birçok kadının aşılamadan yaklaşık 1 ay sonra döngüsünün eski düzenine döndüğünü ve ek olarak aşının kısırlıkla da bir bağlantısı olmadığını, bununla birlikte bu alandaki çalışmaların hayati önem taşıdığını açıkladı.



Hekimler Stresle Mücadelede Yardımcı Olabilir


Malloy, menstrual döngülerde yaşanan aksamaların özellikle aile kurma çabaları içerisinde olan kadınlar için oldukça sinir bozucu olduğunu söylemekle birlikte, sağlık çalışanlarının hasta popülasyonları içerisinde menstrual düzensizlik yaşayan daha fazla sayıda insan gözlemleyip bu konuyla kendi kendine mücadele etmeye çalışan ve ART’a yönelen daha fazla bireyler görebileceklerini de aktardı.


Sağlık profesyonellerinin Covid-19’u bir anda ortadan kaldıramayacağını, ancak hastaların yaşadıkları sorunların üstesinden gelmek için onları doğru ve akılcıl tedavi yöntemlerine yönlendirmeleri gerektiğini belirtti.


Malloy, son olarak bu çalışmayla elde edilen bilgilerin bazı sebeplerden dolayı kısıtlı olduğunu, bu alanda daha geniş kapsamlı çalışmalar yapılarak konunun aydınlatılması gerektiğini söyledi. Gelecekte bu alanda profesyonel kuruluşlarla birlikte yeni çalışmaların söz konusu olduğunu ve yeni sonuçları öğrenmek için heyecanlı olduklarını belirtti.



Hazırlayan: Alperen Kocabaş


Kaynak:


Lubell, J. (2021, October 21). COVID-19 Pandemic Affects Menstrual Cycles. Medscape: https://www.medscape.com/viewarticle/961353?src=#vp_2

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page