top of page
  • Yazarın fotoğrafıinPharma Dergi

Kanser Tedavisinde Anne Sütü

Anne sütü, bebek için ideal özelliklere sahip bir besindir. Bireyi sadece bebeklik döneminde korumakla kalmayıp yetişkinliğe de hazırlayan mucizevi bir formüldür. Bebeğin tüm gereksinimlerini karşılayarak büyüme ve gelişmeyi sağlar. Her annenin sütü kendi bebeğine özgüdür. 1 aylık bebeğe sahip annenin sütü ile 6 aylık bir bebeğe sahip annenin sütü besin değerleri açısından farklılıklar gösterecektir. Anne sütünün bebeği ileride oluşabilecek hastalıklardan koruduğu bilinmekle birlikte son zamanlarda kanseri iyileştiriciliği ile ilgili fikirler yayıldı.



İsveç'te yapılan bazı araştırmalar ile anne sütünün içinde bulunan insan alfa-laktalbümin katlanma varyantı olarak bilinen ‘’Hamlet’’ adlı maddenin kanser hücreleri üzerinde çok etkili olduğu sonucuna varıldı. Hamlet enjekte edilen hastalarda kısa zamanda tümör ölümleri gerçekleşti.


Anne sütü belli oranlarda ve belli zamanlarda verildiğinde özellikle beyin tümörlerinde, prostat ve mide kanserlerinde olumlu sonuçlar alındı. Yapılan çalışmalara göre anne sütü, kemoterapinin yan etkilerini de önlüyor.


Anne sütünün kanser için umut verici etkileri gün yüzüne çıkmaya başladıkça sütü fazla olan anneler bu işi ticarete döktü ve yasal olmayan yollarla anne sütü satışına başlandı. Anne sütünden mahrum kalan bebekler, daha hızlı vücut geliştirmek isteyen insanlar ve kansere karşı anne sütü kullanmak isteyenler satılık anne sütlerine büyük ilgi gösterdi. Fakat uzmanlar bu sütlerin herhangi bir teste veya taramaya tabi tutulmadığını, internette satılan anne sütünün %93’ünde bakteri ve virüs tespit edildiğini söylüyor. Ayrıca anne sütünde bulunan alfa-laktalbuminin kanser üzerinde etkili olan Hamlet'e dönüşmesi için proteinin belirli bir şekilde katlanması gerekiyor ve bu işlem sadece laboratuvar şartlarında gerçekleştirilebiliyor.


Mikroskop altında sütler incelendiğinde anne sütü dışında hiçbir sütün kanser üzerinde etkili olmadığı hatta bazı sütlerin olumsuz etkiler yarattığı görülmüş. Uzmanlar, ülkemizde kansere iyi geldiği iddiasıyla satılan eşek sütü, deve sütü ve bunun gibi birçok süte karşı insanları uyarıyor.


Bilimsel bir kesinliği olmamasına rağmen kanseri tedavi edici etkileri gözlemlenmiş olan anne sütü hakkında maalesef yeterli çalışma yapılmamaktadır. Doktorlar, ağırlık verilirse çoğu kanser hücresinin yok edilmesi konusunda büyük başarılar sağlanabileceğini düşünüyor. Yeterli araştırma yapılmamasının sebebi ekonomik rant olarak görülüyor. Kanser hastalığı tedavisinden yüklü miktarda para kazanan ilaç ve sağlık firmaları bunun elinden uçup gitmesini istemiyor.


Bilim ve teknoloji ilerledikçe, bu konu hakkında çalışmalar arttıkça tüm dünyanın kanserden kurtuluşunun anne sütü mucizesi ile olabileceği ihtimalini düşünmek umut verici.



Anne sütü hiçbir bebeğin mahrum kalmaması gereken bir besin. Ülkemizde hala süt bankası bulunmadığından prematüre bebeklerin süt ihtiyacı karşılanamamakta olup anneler çareyi internette bulmaktadır. Anneler bu konuda bilinçlenmeli ve internetten süt ticaretini tercih etmemelidir. Süt bankalarının kurulması, önemli bir koruyucu sağlık aktivitesidir. Yakın zamanda daha sağlıklı bir gelecek için bu konunun tekrardan gündeme gelmesini umuyoruz.



Hazırlayan: Tuğçe Özden


Kaynak:


Anne Sütü Kanseri Yok Ediyor. (2015, Mart 10). Gıda Vitrini: http://www.gidavitrini.com.tr/saglik/anne-sutu-kanseri-yok-ediyor-h11542.html


Demirtaş, B. (2011). Türkiye'de Anne Sütü Bankaları Olmalı mı? Anadolu Hemşirelik ve Sağlık Bilimleri Dergisi.


Kanser Dert Olmaktan Çıkıyor: Prof. Dr. Erkan Topuz. (2016, Şubat 14). Sabah: https://www.sabah.com.tr/saglik/2016/02/14/prof-dr-erkan-topuz-kanser-dert-olmaktan-cikiyor


Özdoğan, P. D. (2020, Aralık 24). Anne Sütü Kansere veya Atletik Performansa İyi Gelir mi? drozdogan: https://www.drozdogan.com/anne-sutu-kansere-veya-atletik-performansa-iyi-gelir-mi/


Şahan, E. (tarih yok). Kanser Tedavisinde Anne Sütü Mucizesi. Bilgi Ustam: https://www.bilgiustam.com/kanser-tedavisinde-anne-sutu-mucizesi/



Son Yazılar

Hepsini Gör

Commentaires


bottom of page