Tüm dünyayı sosyal, ekonomik ve en başta da sağlık anlamında etkisi altına alan Covid-19’a karşı bir süredir mücadele etmekteyiz. En etkili koruma yöntemleri olarak maske, hijyen ve mesafe kurallarına uymayı sayabiliriz. Bunların yanında Almanya’da gerçekleştirilen araştırmalar, antibakteriyel ve antiviral özelliği bilinen “Cistus creticus” bitkisinin virüslerle mücadelede etkin rol oynayabileceğini gösteriyor.
Sağlık Bilimleri Üniversitesi Rektör Yardımcısı ve Türk Rinoloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Mustafa Gerek, pandemilere neden olan virüslere karşı yüksek oranda antiviral başarı gösteren Cistus creticus (tüylü laden) bitkisinin özünü içeren ürünlerin Covid-19’a karşı korumaya katkı sağlayabileceğini düşünüyor. “Berlin’de yapılan in-vitro (laboratuvar ortamında) gerçekleştirilen çalışmalarda, Cistus creticus yani tüylü laden bitkisi içeren çeşitli ürünlerin zarflı virüsler ile 10 dakikalık temasında, virüslerin konsantrasyonlarında %99.9 azalma sağlanabileceği görüldü.” diyen Prof. Dr. Gerek, antioksidan özelliği bilinen bu bitkinin insan vücudunda ağız ve yutak yüzeylerinde koruyucu bir tabaka oluşturduğunu da belirtiyor.
“Laden gülü” olarak da bilinen, virüs ve grip gibi zarflı virüsler ile mücadelede etkin rol oynayabileceği öne sürülen bu bitkiyi yakından tanıyalım.
Bitkinin cins adı Cistus Yunanca’da “sepet, sepete benzer şey” anlamına gelip kuru meyvelerinin görünüşünü belirttiği düşünülmektedir. Latince olan Creticus ise, “Girit Adası’nda yetişen” anlamına gelmektedir.
Cistaceae (Ladengiller) familyasından olan Cistus creticus, çok yıllık ve her daim yeşil kalan bodur bir çalı türüdür. Çiçeklenmesi haziran ve temmuz aylarında gerçekleşen bitkinin açık eflatun renkli taç yapraklarının dipleri sarı renklidir. Doğrudan güneş alan yerleri tercih eden bitkinin meyveleri kapsül şeklinde olup yapraklarının üst yüzü seyrek, alt yüzü sık tüylüdür.
Tüylü ladenin bağışıklık sistemini güçlendirici, balgam söktürücü ve kramp çözücü özellikleri vardır. Öksürüğe ve solunum yolları problemlerine iyi gelmesinin yanında, cilt problemlerinin tedavisinde de kullanılabileceği bilinmektedir. Kaşıntılı, kabarcıklı ve sulu egzamayı hafifletmede, bebeklerde pişikleri geçirmede, alerjiye bağlı derideki kaşıntıyı ve kızarıklığı almada, ağız içi ve çevresi yaralarında, akne ve sivilce tedavisinde de oldukça etkilidir. Tüylü laden bitkisinin yaprak, çiçek, dal ve sürgünleri mayıs ayından ekime kadar toplanır, kurutulur ve nemden uzakta özel kaplarda muhafaza edilir.
Demleme sonucu elde edilen çaya benzeyen sıvı içilebilir ya da posası süzülmeden deride tedavi edilmek istenen bölgelere pamuk yardımı ile uygulanabilir. Dikkat edilmesi gereken nokta ise dahili olarak tüketilen çayın aşırısı uyku kaçırıcı ve kabız etkisi olduğudur.
Damıtılarak hazırlanan yağı ise daha kuvvetli etkiye sahiptir. Otunun aksine içilerek tüketime uygun olmayan yağ, cilt üzerine doğrudan uygulanmak yerine saf zeytinyağı ile seyreltilerek kullanılmalıdır.
Hazırlayan: Melda Arığ
Kaynak:
-, Editor, et al. “Editor.” MEDİKAL TEKNİK, 11 Eylül 2020, www.medikalteknik.com.tr/koronavirusten-korunmaya-antiviral-destek/.
“Laden Bitkisi Neye İyi Gelir? Cilt İçin Nasıl Kullanılır?” Ege Pazarından Yerli Ürünler, 26 Nisan 2020,
Ntv. “Cistus Creticus Nedir? Cistus Creticus (Tüylü Laden) Bitkisinin Faydaları Nelerdir?” Ntv.com.tr, NTV, 14 Eylül 2020,
“Tüylü Laden.” Vikipedi, 23 Ağustos 2020, https://tr.wikipedia.org/wiki/T%C3%BCyl%C3%BC_laden .
Tüylü Laden: CISTUS CRETICUS. 3 Jan. 2021, www.gezenadam.com/flora/AI.php?ID=226.
www.sabah.com.tr. “Laden Nedir? Faydaları Nelerdir?” Sabah, sabah.com.tr, 23 Ocak 2018,
Comments