top of page
  • Yazarın fotoğrafıinPharma Dergi

Aloe vera

Aloe vera ismi, Arapça’da parlayan acı madde anlamına gelen “Alloeh” kelimesinden gelirken Latince’de “vera” ise gerçek anlamına gelir. Aloe vera, boyu yaklaşık olarak 60-100 santimetre olan çok kısa tüylü bir bitkidir. Saplı veya sapsız uzun yapraklı olup Asphodelacea (Liliacea) familyasına aittir. Tropikal ve subtropikal bölgelerde yetiştirilmektedir.



Aloe vera, B12 vitamininin bilinen tek vejetaryen kaynağıdır. Büyüme süreci ve vücut sistemlerinin sağlıklı fonksiyonu için hayati öneme sahip olan kalsiyum, magnezyum, çinko gibi birçok mineral barındırır. Ayrıca Aloe vera; protein, A, B12, C, E vitaminleri ve esansiyel yağ asitlerini de içerir. Dünya çapında çok sayıda çalışma, Aloe vera bitkisinin bağışıklık sisteminin her türlü hastalıkla savaşmasına yardımcı olduğunu göstermektedir. Aloe vera bileşenlerinin bağışıklığı güçlendirme, HIV virüsüyle mücadele etme ve başta lösemi olmak üzere belirli kanser türlerini tedavi etme potansiyelini araştırmak için çeşitli araştırma çalışmaları devam etmektedir. Aloe vera; yaraların nemli tutulması, hücre göçünün arttırılması, kolajen üretiminin arttırılması ve inflamasyonun azaltılması gibi çeşitli mekanizmalar sayesinde yara iyileşmesinde etkilidir. (M.İ.Kadir, 2009)



Aloe veranın dekoratif bitki olarak kullanılmasının yanı sıra pek çok kullanım alanı vardır. Bunlardan biri de dermatolojidir. Dermatolojideki güçlü etkisini daha iyi anlamak için yapılan bir araştırmada Çin'de bir fabrikada aktif, mesleki maruziyet nedeniyle klinik olarak kuru cildi (pullanma ve eritemli veya eritemsiz) olan kadınlar için Aloe veralı pudrasız lateks muayene eldivenleri üretilip test edildi. Katılımcıların tümü mesleki maruziyet sonucu kuru cilt bakımına ihtiyaç duyan veya tahriş edici kontakt dermatiti olan mesleki kserozis hastası montaj hattı çalışanlarından oluşuyordu. 30 yetişkin kadın 30 gün boyunca bir ellerine Aloe veralı eldiven kullandı. Katılımcıların elleri çalışmanın başlangıcında ve çalışma boyunca fotoğraflandı. Daha sonra fotoğraflar dermatoloji klinik araştırma personelleri tarafından değerlendirildi.



Bu çalışma sonucunda, özellikle mesleki olarak tahriş edici kontakt dermatiti olan veya geçirme riski taşıyan kişilerin, Aloe vera jelli eldiven kullanımı ile cilt kalitesinde belirgin bir iyileşme gösterildiği kanıtlandı. Dikkat çekici bir şekilde, tüm katılımcılarının ciltlerinde önemli bir iyileşme görüldü ve hiçbir katılımcı herhangi bir olumsuz reaksiyon göstermedi. Aloe veralı kuru kaplamalı eldivenlerin ileri teknolojisi, Aloe vera jelinin cilde uzun süreli ve sürekli olarak verilmesini sağlayarak cilt bütünlüğünün iyileştirilmesi, ince kırışık görünümünün azalması ve eritemin azalması gibi pozitif bir sonuç sağladı. (D. West, 2023)


Aloe veranın kullanımında dikkat edilmesi gereken durumlar:

  • Hassas kişilerde kızarıklık, yanma, batma hissi ve nadiren de yaygın dermatite neden olabilir. Alerjik reaksiyonlar çoğunlukla aloin (barbaloin) gibi antrakinonlara bağlıdır. Olası alerjik reaksiyonu test etmek için Aloe vera jeli önce küçük bir alana uygulanabilir.

  • Liliaceae familyasına ait bitkilere karşı bilinen alerjisi olanlarda kontrendikedir.

  • Oral kullanımı sonucu karın krampları, ishal, kırmızı idrar, hepatit, bağımlılık veya kabızlığın kötüleşmesi, uzun süreli kullanımın kolorektal kanser riskini arttırdığı rapor edilmiştir. Müshil etkisi elektrolit dengesizliklerine (düşük potasyum seviyesi/hipokalemi) neden olabilir.

  • Rahim kasılmalarının uyarılma ihtimali nedeniyle hamilelik sırasında oral Aloe vera kullanımı önerilmez. Çünkü emziren annelerde bazen emzirilen bebeklerde de gastrointestinal sıkıntıya sebep olabilir.

  • Aloe veranın cilde uygulanması hidrokortizon gibi steroid kremlerin emilimini artırabilir. Dikkatli kullanılmalıdır.

  • Aloe vera oral kullanımda potasyum düşürücü etkisi nedeniyle digoksin ve digitoksin etkinliğini azaltır ve olumsuz etkilerini arttırabilir.

  • Aloe vera ve furosemidin birlikte kullanımı potasyum tükenmesi riskini artırabilir. Kan şekeri seviyesini düşürür ve dolayısıyla oral hipoglisemik ilaçlar ve insülin ile etkileşime girebilir.

Hazırlayan: Sevgi Ataklı


KAYNAKÇA


QADIR, M. I. (2009). Medicinal and Cosmetological Importance of Aloe vera. International Journal of Natural Therapy, 2(1), 21-26. (PDF) Medicinal and cosmetological importance of Aloe vera (researchgate.net)


Surjushe, A., Vasani, R., & D G Saple. (2008). ALOE VERA: A SHORT REVIEW. Indian J Dermatol, 53(4), 163-166. 10.4103/0019-5154.44785


Saleem, A., Naureen, I., Naeem, M., Murad, H. S., Maqsood, S., & Tasleem, G. (2022). Aloe Vera Gel Effect on Skin and Pharmacological Properties. Scholars International Journal of Anatomy and Physiology, 5(1), 1-8. 10.36348/sijap.2022.v05i01.001


West, D. P., & Zhu, Y. F. (2003). Evaluation of aloe vera gel gloves in the treatment of dry skin associated with occupational exposure. American Journal of Infection Control, 31(1), 40-42. https://doi.org/10.1067/mic.2003.12



Son Yazılar

Hepsini Gör

Bình luận


bottom of page