top of page
  • Yazarın fotoğrafıinPharma Dergi

Alerjik Konjonktivit Tedavisinde Gelişmeler

Alerjik konjonktivit ya da halk arasındaki ismiyle göz alerjisi, gözün tahriş edici alerjenlere karşı verdiği tepkiyle ortaya çıkmaktadır. Toplumda oldukça sık görülen bir alerji türüdür. Vücudun bağışıklık sistemi duyarlı hale gelerek diğer insanlarda genellikle sorun yaratmayan bir şeye aşırı tepki gösterdiğinde gelişir. Göz enfeksiyonu gibi diğer bazı göz rahatsızlıklarıyla benzer semptomlar gösterdiğinden uzman bir hekimin tanı koyması çok önemlidir.





Alerjik Konjonktivit’in Belirtileri ve Sebepleri Nelerdir?


Polen, hayvan tüyü, kimyasal kokular, ev tozları ve küf; alerjik konjonktivitin oluşmasındaki en büyük potansiyel alerjenlerdir. Bu tür alerjen maddelerin yanı sıra bu rahatsızlık, bazı göz damlalarına veya kontakt lens ve solüsyonlarına karşı da gelişebilir.


Sıkça görülen bir rahatsızlık olan alerjik konjonktivitin en önemli belirtisi kaşıntıdır. Gözde kızarıklık ve ağlama tipi sulanma mevcuttur. Göz kapaklarında şişlik, gözde ışığa duyarlılık ve yanma da görülmektedir.



Alerjik Konjonktivit’te Yaygın Tedaviler


Alerjik konjonktivit tedavisi sistemik ve lokal olarak iki yolla yapılabilir. Tedavinin amacı kişinin günlük hayatını kötü etkileyen semptomların ortadan kaldırılmasıdır. Hastalığın sebep olduğu kaşıntı ve kızarıklıklar aşağıdaki ilaçlarla giderilmeye çalışılır:

  • Antihistaminik göz damlaları

  • Mast hücrelerini dengeleyici göz damlaları

  • Kombine (antihistaminik ve mast hücrelerini dengeleyici) damla tedavisi

  • Sistemik antihistaminik tedavi

  • Yüzeyel etkili kortizonlu damla tedavisi


Alerjik Konjonktivit Tedavisindeki Gelişmeler


Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi (FDA), alerjik konjonktivit tedavisinde kullanılmak üzere göze takıldığı zaman ketotifen adlı bir antihistaminiği salıveren yeni bir kontakt lensin kullanımına onay verdi.


Johnson&Johnson yetkilisi Brian Pall: “Bu, dünyanın alerjiye bağlı kaşınmayı önleyen ve aynı zamanda görme bozukluklarını düzelten ilk ve tek kontakt lensi.”


Acuvue Theravision with Ketotifen olarak adlandırılan yeni kontakt lensi , halihazırda Kanada ve Japonya’da pazara erişmiş durumda.



Kontakt lensler konjonktivit alerjiye sahip hastalarda kaşıntıyı önleyici olarak tek günlük kullanım için üretilmiş. Bir kutuda 30 adet kontakt lens bulunuyor.


Antihistaminik göz damlalarının kontakt lenslerle birlikte kullanımı genelde kontrendikedir. Çünkü göz damlasındaki koruyucular kontakt lenslerle etkileşime girebilir, ek olarak kontakt lens kullananlar genelde klinik araştırmaların dışında tutulmaktadır.


Johnson&Johnson’ın on yıldan fazla bir süredir kontakt lens materyaliyle iyi uyum sağlayabilecek bir antihistamin arayışında olduğunu belirten Pall, son olarak Ketotifen ve Etafilkon A kombinasyonunda başarılı sonuç elde edildiğini ve ilacın üretim esnasında kontakt lens imalatında kullanılan polimerlere entegre edildiğini aktardı.


Pall; gözle temasında ilacın, lensten gözyaşı tabakasına difüze olduğunu ve sıradan göz damlaları gibi oküler dokular tarafından absorbe edildiğini ancak sıradan göz damlalarına kıyasla asıl farklılığın salımın yavaş bir şekilde gerçekleşmesi olduğunu aktardı. Bolus halinde büyük bir damlanın göze damlatılıp daha sonra hızla ortamdan uzaklaştırılmasındansa sürekli bir salım haline erişildiğini söyledi.


Kontakt lensler kullanım aşamasına kadar steril olarak kaldığından, ilaca hiçbir koruyucunun eklenmemesinin bir avantaj olduğunu çünkü koruyucuların bazı hastalarda irritasyona sebep olduğunu belirtti.


Ketotifen, göz alerjileri için endike bir antihistaminiktir. Sadece histamin reseptörlerini bloke etmekle kalmayıp mast hücrelerinden sitokin salıverilmesini de stabilize eder ve inflamatuvar hücrelerin irritasyon olan bölgeye hücum etmesini engeller.


Pall ve arkadaşları, oküler alerjisi olan 244 hastayı incelemeye aldı. Her deneme için hastalar üç ayrı gruba bölündü. Birinci gruptakilerin bir gözüne ketotifen lens, diğer gözüne normal lens; ikinci gruptakilerin iki gözüne de ketotifen lens ve üçüncü gruptakilerin de iki gözüne de normal lensler takılarak incelemeler yapıldı.


Daha sonra araştırmacılar hastaların alerjenlere maruz kalmasını sağlayarak hastalara gözlerindeki kaşınmaları 3, 5 ve 7 dakika aralıklarla 0 ile 4 puan arası derecelendirmelerini söyledi. Tüm bu denemeler sonucunda ketotifen lens kullanan hastaların verdiği puanların ortalaması kontrol grubundakilerden daha düşük çıktı. Bu da ketotifen lens kullanımının fark yarattığını istatistiki olarak gözler önüne serdi.


Hackensack Meridian School of Medicine’da görevli Profesör Leonard Bielory, yeni kontakt lenslerin, kontakt lens kullanan ve %20-40’ında göz alerjisi olan Amerikan halkı için umut verici olduğunu söyledi.


“Kontakt lens kullanan ve alerjisi olan hastalarım vardı ve çoğu zaman bununla yaşamak zorunda kalıyorlardı. 15 yıldır bunu bekliyordum. Çünkü çok iyi bir fikir!”

İlacın üreticisi Johnson&Johnson güncel olarak kontakt lens yoluyla hastaya verilebilecek diğer ilaçlar için araştırmalar yapıyor.


Hazırlayan: Alperen Kocabaş


Kaynak:


Acıbadem Web ve Yayın Kurulu . (2020, Mayıs 29). Göz Alerjisi. Acıbadem: https://www.acibadem.com.tr/ilgi-alani/goz-alerjisi/


Harrison, L. (2022, March 11). New Contact Lens Elutes Antihistamine for Ocular Allergy. Medscape: https://www.medscape.com/viewarticle/970151


İstanbul Alerji Merkezi. (tarih yok). Alerjik Konjonktivit Nedir? Belirtileri ve Tedavisi.


Son Yazılar

Hepsini Gör

Kommentare


bottom of page